#GlasajZaŽenu Sabina Skenderović kandidatkinja DF za Skupštinu TK

Moja biografija: Ja sam Sabina Skenderović, rođena sam 1982 godine u Gradačcu. Magistrica sam engleskog jezika i književnosti a trenutno sam na doktorskom studiju. Samozaposlena sam u svojoj školi u kojoj upošljavam još dva profesora. Učestvovala sam i držala radionice na brojnim stručnim konferencijama i izlagala radove na naučnim konferencijama. Također sam bila kreator i realizator mnogih projekata. Neki od tih projekata su bili u sklopu većih projekata na državnom nivou, kao što su One BiH, One Book kojeg je sponzorirala Američka ambasada u BiH. U 2010 godini uradila sam projekat sa kojim sam na državnom nivou osvojila drugo mjesto za inovativnost u nastavi na takmičenju inovativnih nastavnika koje su organizovali Microsoft company i British Council. Govorim 4 jezika. Dobitnik sam stipendije Američke ambasade (tromjesečna online edukacija na Univerzitetu u SAD – Unversity of Maryland, Baltimore County), Francuske Ambasade (drugo mjesto na državnom nivou na takmičenju u pisanju na fransuckom) i Italijanske Ambasade (tromjesečna stipendija na Univerzitetu u Peruđi , Università per Stranieri, Perugia) Dugo se bavim i humanitarnim radom. Dok sam studirala, volontirala sam u Domu za nezbrinutu djecu u Tuzli i Udruženju hranitelja TK. Također sam u sklopu svoje škole Big Ben organizirala tri godine skupljanje/doniranje paketića za djecu iz ugroženih kategorija. Paketići su podijeljeni ove godine u Centru za obrazovanje, vaspitanje, i rehabilitaciju slušanja i govora te štićenike Amica/Prijateljice. Također sam u sklopu Big Bena organizirala skupljanje potrepština za ljude koji su bili pogođeni poplavama. U isto vrijeme sam u Građevinsko-geodetskoj školi Tuzla organizirala prikupljanje sredstava za higijenu žene u kojoj u učestvovale kolege i učenici te škole. U sklopu Big Bena sam dvije godine organizirala prikupljanje sredstava za sadnju drveća u akciji Drvo za Angelinu. Članovi škole Big Ben i svi ostali ljudi dobre volje su učestvovali u ovim akcijama. U sklopu škole Big Bena neka djeca idu na kurs gratis jer pripadaju ugroženim kategorijama društva. Također smo ove godine podržali i Fondaciju Tuzlasnke zajednice u kampanji „Budi junak svoje zajednice“ Ostvarila sam saradnju sa organizacijom SOL (Sharing One Language) i 5 puta do sada vodila sam učenike u Englesku bez ikakve finansijske nadoknade. Ove godine 6. put sam vodila učenike u Englesku. Pored saradnje sa SOL-om, ostvarila sam saradnju sa SOS dječijim selom i drugim agencijama iz inostranstva.

Zašto ste se odllučili politički angažovati?

Svugdje oko sebe vidim zabrinute ljude čija se lica razlikuju od lica ostalih Evropljana. Svugdje oko sebe vidim mlade , visoko obrazovane ljude koji se bore za egzistenciju umjesto da rade na poslovima za koje su obrazovani. Vidim poštene ljude koji ne mogu da ostvare svoja prava jer nisu “u rodu“ sa krugom korupcije. Vidim mlade ljude koji panično odlaze iz zemlje jer ne vide bolje sutra ovdje. Vidim i lica penzionera koji, nakon 40 godina poštenog rada, sada nemaju za lijekove i za bajramluk ili božićni poklon unucima. A istovremeno vidim lica svojih učenika koji gledaju sa svojim veselim, bistrim očima i ne želim da za par godina vidim zabrinutost na njihovim licima. Želim da lica naših građana jednostavno prestanu biti zabrinuta. I znam da to ne mogu promijeniti sama, ali znam da ako oko sebe budem imala izabrane kolege koji imaju iste motive kao i ja, BiH pobjeđuje, tj pobjeđuju naši građani koji zaslužuju da budu sretna bića koja odgajaju sretne buduće generacije Bosanaca i Hercegovaca.

Koji su Vaši ciljevi u politici?

Kao neko ko je samozaposlen u obrazovanju, neko ko je radio na svim nivoima obrazovnog sistema, i ko je vidio kojom brzinom se ruši obrazovni sistem, zalažem se prvenstveno za donošenje zakona koji će promijeniti naš obrazovni sistem, od osnovne škole do univerziteta, koji će staviti obrazovanje na pravo mjesto koje ono zaslužuje, koje će priznati nastavniku ulogu koju ima u oblikovanju mladih ljudi, a to znači platiti ga u skladu sa tom ulogom i definitivno ga osloboditi stresa konkursa svake godine na zaposlenje u školama na određeno vrijeme. Zalažem se za zakone koji će imati za prioretet ulaganje u opremljenost škola i u podršku za djecu sa posebnim potrebama. Zalažem se i za stvarnu autonomiju univerziteta i za neovisnost svih obrazovnih institucija od bilo koje političke stranke.

Vaša poruka biračima!

Mi smo mala zemlja i Tuzla je mali grad. Svi se međusobno manje – više znamo i znamo ko je pošten. Glasajte za poštene ljude!