#GlasajZaŽenu: Jasminka Memić kandidatkinja SBB za Parlamentarnu skupštinu BiH

Kraća biografija: Ja sam Jasminka Memić, rođena 1976. godine u Tuzli, odrasla u Lukavcu, gdje i danas živim. Cijeli moj radni vijek je povezan sa medijima i komunikacijama jer sam kao šesnaestogodišnjakinja u maju 1992. godine postala ratna reporterka, a karijeru nastavila kao novinarka i menadžerica odnosa sa javnostima. Paralelno sam se školovala, te osim studija, prošla i niz drugih edukacija, obuka, seminara i drugih vidova usavršavanja. Učestvovala sam na brojnim konferencijama,panel diskusijama, radionicama, seminarima i okruglim stolovima u BiH i inostranstvu i to u ulozi predavača, uvodničara, moderatora i učesnika. Članica sam Saveza za bolju budućnost BiH od 2012. godine. Tokom moje prve kandidature 2016. godine bila sam nosilac liste za Općinsko vijeće Lukavac. Vijećnica sam i predsjednica Kluba vijećnika SBB BiH u Općinskom vijeću Lukavac, te članica Općinskog razvojnog tima u Lukavcu. Sada sam kandidatkinja za Parlamentranu skupštinu BiH na broju 2. U životu sam najviše ponosna na svoju porodicu, kćerke Neiru i Maidu, te na svoj doprinos lokalnoj zajednici i društvu.

Zašto sam se odlučila politički angažovati?

Kao novinar sam tokom dvije decenije svakodnevno bila na terenu, te o pričama  „običnih ljudi“, posebno marginaliziranih grupa, bolesnih, siromašnih, obespravljenih i uopćeno neshvaćenih, prenosila i pronosile priče i apele. Kada sam dovoljno sazrela, shvatila sam da mi iniciranje nije dovoljno i da želim raditi na konkretnom rješavanju, za što imam dovoljno znanja, kapaciteta i energije. Problemi se mogu rješavati samo institucionalnim i sistematskim djelovanjem, pa sam ja odlučila biti dio sistema i nastojati ga mijenjati na bolje. Do sada sam kao vijećnica djelovala upravo na takav način i to kroz konkretne inicijative i projekte. Osim toga, lokalne političke kabadahije su se bavile i mojom sudbinom i karijerom, pa sam kroz politiku iz pozicije objekta prešla u poziciju subjekta. Obespravljenost koju sam osjetila na vlastitoj koži, u karijeri i životu me je učinila jačom, hrabrijom, odlučnijom i spremnijom da zaštitim i sebe i druge koji prolaze iste ili slične trnovite puteve.

Koji su Vasi ciljevi u politici?

Glasači su mi povjerenje dali još 2016. godine, a ja njima riječ da ću raditi u zajedničkom interesu, što je put kojim i dalje idem. Najvažnije mi je ne iznevjeriti ukazano povjerenje i raditi na svim pozitivnim procesima i projektima, a ukoliko dobijem priliku u višim nivoima vlasti i na kvalitetnijim zakonskim rješenjima, koja su početak i ishodište svih naših prava, ali i obaveza i dužnosti. Nikada nisam bila dio problema, ali jesam i hoću biti dio rješenja. Cilj mi je, zajedno sa drugim odgovornim pojedincima i političkim subjektima, ambijenat u kojem žive naša djeca i porodice učiniti zdravijim, sretnijim i prosperitetnijim. Naše slobode i prava koje danas uživamo su rezultat napora i hrabrosti koje su iskazivale žene u prošlosti. Stoga je naša dužnost dostignuti nivo ne prihvatati, nego raditi na boljem status žena u svim sferama života i olakšati puteve generacijama koje dolaze. Ja to radim ličnim primjerom i zalaganjem, jer sam već činjenicom da sam bila nositeljica liste i da sam prva žena predsjednica Kluba u Općinskom vijeću Lukavac, te da nisam nijemi posmatrač, nego ravnopravan, ponekada i dominantan akter, svih dešavanja i procesa na lokalnoj javnoj i političkoj sceni, već nešto postigla. Za mene činjenica da su žene potpuno marginalizirane u centrima moći i odlučivanja u BiH nije samo statistički pokazatelj, nego dodatni motiv da istrajem u borbi da putevi naših kćerki budu sa manje trnja i vise svjetla.

Vaša poruka biračicama/biračima?

Birajte mudro i glasajte pametno, po vlastitoj savjesti i uz veliki stepen odgovornosti. Ako vaš izbor budem ja, koja sam kandidatkinja za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, najavljujem predan i odgovoran rad, proaktivan pristup, zalaganje i istrajnost.